Goedkoop is duurkoop?

Als ondernemer met een fysieke winkel zijn het momenteel moeilijke tijden. Uit onderzoek van Thuiswinkel.org blijkt dat de totale jaaromzet van de online markt juist met negen procent is gestegen. De oplossing lijkt voor de hand te liggen. Als ondernemer kan je niet zonder een website, het liefst eentje met een webshop. Dat er risico’s zijn verbonden aan het snel en goedkoop een website bouwen realiseert men zich vaak niet. Om (beginnende) ondernemers op weg te helpen geef ik hierbij ter overweging een aantal aandachtspunten.

Zoals met het starten van elke nieuwe bedrijfsactiviteit hebt u als ondernemer uiteraard eerst onderzocht of uw doelgroep zich op internet bevindt. Daarna hebt u gezocht op termen zoals website bouwen, gratis websites of snel een eigen website. Herkenbaar? U vindt zo een groot aantal pakketten waarmee u snel en eenvoudig zelf een website kunt bouwen. Op dezelfde manier, of soms in combinatie met de software om de site te bouwen, vindt u een partij waar u de site kunt hosten. Voor een paar euro per maand is uw site voor iedereen bereikbaar. Geen vuiltje aan de lucht, toch?

Als ondernemer is uw focus waarschijnlijk vooral gericht op de inhoud van de site. Dat wil zeggen, de producten en diensten die u aanbiedt. Het onderhoud van uw computer, het regelmatig updaten van   de software waar uw site mee is gebouwd en bijvoorbeeld virusscanners, is vaak een ondergeschoven kindje en vormt daarmee een groot potentieel risico.

Voor u gaat beginnen aan de bouw van een website wil ik u daarom de volgende aandachtspunten met betrekking tot de veiligheid meegeven:

  • Wilt u zelf uw website bouwen, zorg er dan voor dat u altijd de meest recente versie van de software gebruikt. Controleer voordat u begint eerst of de software actief onderhouden wordt. Sommige pakketten worden maar grofweg zeven maanden ondersteund, voor zakelijk gebruik dus minder geschikt.
  • Als er een nieuwe softwareversie beschikbaar komt van het softwarepakket, installeer deze dan. Sommige pakketten gebruiken voor het verzenden van een nieuwsbrief extra modules. Ook daarvoor geldt dat ze onderhouden moeten worden en de nieuwe versies moeten worden geïnstalleerd. Nieuwe versies bieden niet alleen nieuwe functionaliteit, in het gros van de gevallen worden problemen, waaronder problemen met de veiligheid, opgelost.
  • Gebruik verschillende wachtwoorden voor bijvoorbeeld het inloggen op de PC, het administrator wachtwoord voor de website en het inloggen op andere webdiensten, zoals internet bankieren of de belastingdienst. Een goed wachtwoord maakt gebruik van hoofdletters, kleine letters, getallen en symbolen en is minimaal 12 tekens lang. Zo voorkomt u dat iemand eenvoudig bij al uw gegevens kan. Met een site als http://howsecureismypassword.net/ kunt u zelf testen hoe veilig uw wachtwoord is. Geen inspiratie voor een goed wachtwoord? Een veilig wachtwoord kunt u eenvoudig  online laten genereren bij een site zoals: https://secure.pctools.com/.
  • Een extra beveiligingsvraag kan voor schijnveiligheid zorgen. Berucht zijn de voorbeelden waarbij men zich toegang verleent tot de gegevens van anderen via vragen als ‘wat is de naam van uw favoriete huisdier, de geboortedatum van uw oudste dochter of de meisjesnaam van uw schoonmoeder’. Menig bekend persoon zag ongewild (delen van) vertrouwelijke gegevens in de publiciteit verschijnen. Is het wachtwoord eenmaal gekraakt, dan is de kans groot dat men gaat proberen tot welke andere accounts men toegang heeft. Een risico dat u niet wilt lopen.
  • Kunnen gebruikers op de site inloggen, maak dan gebruik van een SSL-certificaat. Daarmee worden gegevens  met encryptie beveiligd voordat deze worden verstuurd.
  • Opruimen. Zorg ervoor dat u oude versies van een site verwijdert, evenals gegevens van klanten die al geruime tijd niet meer actief zijn. Via deze oude gegevens wordt door hackers vaak toegang gekregen tot de nieuwe site, met alle gevolgen van dien.

Gebruik een goede virusscanner op uw PC. Ook voor de virusscanner geldt, zorg dat deze dagelijks wordt bijgewerkt. U zult niet de eerste zijn die een bestandje met wachtwoorden op de PC heeft staan of die de optie automatisch inloggen gebruikt.

Bovenstaande punten geven een eerste aanzet tot een veilige website. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om uw site te laten ontwikkelen door een bedrijf dat hier ervaring mee heeft. In mijn volgende blogs zal ik daarom verder ingaan op de aandachtspunten die van belang zijn bij de selectie van een webdesigner of websiteontwikkelaar en de belangrijkste punten voor het laten hosten van uw site. Ook in die situaties kan het nodige misgaan en kunt u ongewild met hoge kosten worden geconfronteerd. Hierdoor wordt goedkoop alsnog duurkoop.